Menu
Inloggen
Zoeken
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Bent u uw wachtwoord vergeten?

Aardbeien telen in de volle grond

21 juni 2016

Grondbodem

De beste bodem is een goed ontwaterde en licht zure grond. Dit rond een pH van 6. Er is dan ook meestal geen bekalking van de grond nodig. Bovendien moet de grond voldoende vocht hebben en er moet genoeg humus in de grond zitten. Daarnaast is het erg slim om de grond te bedekken met stro of houtsnippers. Een groot voordeel van deze methode is dat het onkruidvrij blijft en de bodem vochtig en koel blijft. De aardbeien blijven nu ook schoon bij regen. Als dit niet het geval is kunnen de aardbeien nogal snel gaan rotten. Stilstaand water rond de wortels is slecht voor een aardbeienplant. Je kunt deze planten dus het beste op licht verhoogde bedden kweken. Dit is ongeveer 20 centimeter. Je kunt advies vragen over de juiste grondbewerkingen bij bedrijven zoals Schellekens Totaalprojecten.

Bemesten

Teelt in het najaar is anders dan in het voorjaar. Bij teelt in het najaar kun je het beste organische bemesting toevoegen. Dit kan stalmest of compost zijn. Je kunt het beste tien kilo stalmest gebruiken per vierkante meter. Bij compost is het vier kilo per vierkante meter. Een maand voor het planten van de aardbeien kun je een samengestelde meststof voor groente gebruiken. Je moet dit op tijd doen, want als je te laat bent kunnen de wortels van de planten verbranden. De samenstelling is 80 eenheden fosfor en evenveel eenheden stikstof. Daarnaast moeten er nog 200 eenheden kalium bij.

Uitplanten

Je kunt de aardbeien het beste planten tussen eind juli en half augustus. Het beste is een droge en wat minder warme dag. Je kunt het ook in de avond doen. Je moet er op letten dat je een ruim plantgat maakt en dat de bovenkant van de potkluit gelijk is met het grondoppervlak. Wanneer de planten geplant zijn moet je ze de eerste twee weken regelmatig water geven zodat de plant goed aanslaat. 


Naar het overzicht